Mei 2024

“I am an Atheist, thank God!”

“History repeats itself; it has to, because no-one listens!”

Leren van onze geschiedenis.

Ik geloof dat er in ieder mens een verlangen naar spiritualiteit, religie is of hoe mensen dit ook noemen. De Schepper heeft dit in ons gelegd. Wanneer deze plaats niet op Zijn manier wordt gevuld zullen we nooit het doel van ons leven bereiken! Velen zijn op zoek naar de juiste weg: Boeddhisten, Hindus, Humanisten, Iets-ismen of mixen hiervan. Op vier mei maakte ik voor het eerst weer de herdenking mee en was ik aanwezig bij de herdenking in Heerenveen. Eenvoudig mooi met veel aanwezige jeugd. Later volgde ik op tv de nationale herdenking op de Dam. Ik weet dat Nederland in hoogste staat van paraatheid is m.b.t. terroristische acties. Vrijheid betekent in 2024: zware controles bij manifestaties met een bijna lege Dam tot gevolg. In Uithoorn liep ik in een wijk en zag met verbazing een paar Palestijnse vlaggen hangen bij huizen, geen enkele Israëlische vlag. Nederland heeft erg veel Israël aanhangers, tot nu toe heb ik geen enkele vlag gezien van dit bijzondere land. Wat begonnen is op Amerikaanse universiteiten is nu ook in Europa begonnen. Vanuit Israël is ons al gewaarschuwd dat 7 oktober ook in Europa zal plaats vinden. Diverse Islamitische leiders hebben ons hier ook in het verleden al voor gewaarschuwd: “Het Westen” denkt de Islam te begrijpen, maar zal voor deze arrogantie de prijs moeten betalen. In Engeland en Frankrijk weten ze wat die prijs is.

Met 15 miljoen Joden op de wereld maken ze slechts 0,2% van de wereldbevolking uit. Toch krijgen ze het voor elkaar om maar liefst 30% van de Nobelprijzen te winnen sinds 1901.

Communisten, christenen en Joden geloven in een plotselinge ommekeer in positieve zin. Is die ommekeer al in Rusland en China gekomen? Zij geloven namelijk dat het zal gebeuren door de mensheid, een tijdperk van welvaart en welzijn voor allen. Het is hetzelfde wat Joden en christenen geloven. De communisten hebben hun visie gehaald uit de profetische geschriften van de Joden. Zij geloven echter dat dit vrederijk alleen tot stand zal kunnen komen door de terugkomst van hun Verlosser: Jezus Christus op de Olijfberg in Jeruzalem. Utopia zal niet door de mensheid worden bereikt. Moeten de Joden daarom vernietigd worden?

Aan de Nederlandse sympathisanten van Hamas en de Islam zou ik willen vragen: “In welk Islamitisch land zou jij willen wonen?” Een inkoppertje: In welk land streeft men naar gelijke behandeling van man en vrouw en is er persvrijheid? In “het westen” kennen we nu nog (christelijke) waarden en normen, democratie, vrijheid van meningsuiting en pers. Doen we het in Nederland dan goed? Neen, er zijn ook bij ons problemen. Voor Onze Schepper is: “als IK maar goed doe, als IK dat vindt, als Ik maar een goed gevoel heb niet goed genoeg. Is dit de nieuwe religie het IK-isme en waartoe leidt deze weg?

Aan het eind van de 20e eeuw konden we de balans opmaken. Het begon zo mooi: de industriële revolutie, geweldige uitvindingen, toen twee wereldoorlogen, een voorbeeld was het vergaan van de “onzinkbare” TITANIC, vol met alle menselijke kennis op technisch gebied. Nu zijn we alweer 24 jaar ver in de 21e eeuw. Herhaalt de geschiedenis zich?

Gelukkig is de weg naar de Verlosser nog steeds begaanbaar, Zijn hulp en trouw laat Hij zien in Zijn Schepping door de regenboog.

“Dwaze mensen genieten van hun slechte daden, maar wijze mensen genieten van hun wijsheid.”

“Make war, no peace!”

“Op het moment dat het leven geen enkele zin schijnt te hebben, op dat moment moet de mens trachten opnieuw zin aan zijn leven te geven.”

Is de wortel van alle kwaad geldzucht?

Het Nederlands dames voetbalteam doet haar beklag over de overvolle agenda. Te veel dames zijn geblesseerd en daardoor gaan ze niet naar de spelen. Toptrainers van de mannen roepen dit ook, maar er verandert niets. Landen willen niet in Qatar voetballen, maar toch gaat het door, men gaat zelfs over 6500 lijken, gelukkig wel uit landen als Nepal, India, Pakistan, Bangladesh. Is voetbal oorlog? Wat zit hierachter? Het WK zwemmen 2024 is net gehouden in Qatar en wat zijn we blij, want wij hebben goud! Ach de wereld draait door, maar niet voor Matthijs van Nieuwkerk, voor hem staat DWDD stil, maar een nieuw contract ligt alweer klaar en iedereen is weer blij, of toch niet?

Ondertussen malen de oorlogsmachines rustig door (Rutte: 100 miljoen voor munitie Oekraïne), want geld moet rollen! Landen nemen hun posities in, China komt eraan, de VS trekt zich terug, de Beer Rusland laat zijn tanden zien, of zoals meneer Toonen mijn oude geschiedenisleraar al zei: “een beer blijft een beer, dat verandert nooit!” Ieder verzet wordt vermorzeld (Navalny!) nu Oekraïne nog en dan? Een land dat zich verdedigt tegen de heftigste terroristische aanval na de tweede wereldoorlog krijgt de wereld tegenover zich (Israël vs Hamas) En…het gaat nog erger worden, want wat we nu zien is nog peanuts met wat er komen gaat dat garandeer ik je.

“Er gebeuren een paar dingen en plotseling word je wakker in een andere wereld. Dat is wat we nu meemaken. Wat we nu zien is dat je wel degelijk grote oorlogen kunt hebben in een wereld vol kernwapens. Jullie Europeanen hebben met je kop in de wolken gezeten” (Martin van Creveld, militair historicus, NRC 19 februari 2024)

Hoe ik dit allemaal weet? Ik lees de handleiding van mijn Coach.

O-bla-di-o-bla-da life goes on yeah!

Februari 2024

“Verslag project januari 2024”

“Slechts weinig mensen beseffen waartoe ze in staat zijn, tot ze het proberen en volharden in wat ze ondernomen hebben.” William Carey.

De nieuwe generatie

Dit standbeeld om de Indonesische jeugd te stimuleren staat in het centrum van de hoofdstad Jakarta. Het is gemaakt om de mensen te laten deelnemen aan de voortgang van de nationale ontwikkeling. De afgelopen jaren mochten we honderden jongeren bemoedigen om d.m.v. voetbal hun toekomst verdere invulling te geven. Ik heb met veel jeugd mogen praten. In Jakarta met een personal trainer, die bij ons stage heeft gelopen en zijn toekomst met fitness, voeding en studie ten dienste wil stellen voor het voetballen. Die ene speler die niet goed genoeg was om op een hoog niveau te spelen, maar nu hoogleraar wil worden aan een universiteit. Twee anderen die een managementcursus volgen en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Kortom een zeer vruchtbare maand om een nieuwe generatie verder klaar te stomen. Volharding is wel een key word!

Voor een verslag verwijs ik je naar dit nieuwsbericht: https://www.awaskaki.nl/nieuws/verslag-project-januari-2024/

“Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet van afwijken wanneer het oud geworden is.”

Januari 2024

Pilpoel en “project januari 2024”

Pilpoel: “Loze discussies met onzinnige argumenten over allerlei kleinigheden die in geen enkel praktisch verband staan met de werkelijke noden in deze wereld.”

Loze discussies.

Invloed op de Nederlandse jeugd

In het laatste semester van 2023 heb ik je meegenomen met zaken die mij op zijn gevallen in mijn eerste maanden. De samenvatting over de staat van Nederland staat hierboven: “Pilpoel”! Mijn conclusie is dat Nederland de weg kwijt is, over georganiseerd en dagelijks verder “Verwildert”. Veel platformen zijn gevuld met loze woorden en de waarheid is ver te zoeken. Het zijn feiten waar we niet omheen kunnen. Mijn terugkeer betrof ook de banen bij de KNVB en een half jaar “train de trainer” bij mijn oude club vvHeerenveen. Met het laatste stop ik, maar blijf daar wel clubscheidsrechter. De functies bij de KNVB bevallen goed en het docentschap bij de Voetbal Coach-1 cursus ga ik intensiveren. Mijn talenten kan ik op deze manier het beste inzetten tijdens mijn pensioen om zo invloed te hebben op de Nederlandse jeugd.

Op 30 december ben ik vertrokken om zes weken in Indonesië te verblijven. De eerste week was nog relaxen, maar daarna ga ik samen met trainer Jan Melchers weer scholingen geven op vier plaatsen waaronder Semarang en Jakarta. Ik heb het “Project januari 2024” genoemd. Het land maakt zich op voor de verkiezingen in februari en hangt vol met duizenden vlaggen van de partijen en foto’s van kandidaten. Partijen zoeken elkaar al op om elkaar te versterken en coalities te vormen. De beoogde nieuwe president staat samen met de zoon -de beoogde vice-president?- van de huidige president groot op één foto. Misschien iets dat van deze oude kolonie kan worden geleerd?

Goed bezig!

In de vloedgolf aan reclames voor gokken is er amper een tegengeluid geweest over de risico’s ervan. En dat terwijl de Kansspelautoriteit in 2019 al waarschuwde dat gokreclames juist kwetsbare groepen als jongeren kunnen raken. Inmiddels is één op de vijf online gokkers tussen de 18 en 23 jaar oud, en zien hulplijnen voor mensen met een gokverslaving een stijging in jongeren die hierdoor in de problemen komen. Alle alarmbellen gaan af, en nog steeds worden jongeren niet op de gevaren van gokken gewezen. (Bron: bnn/vara.nl 20 sept. 2023)

Soms denkt een mens de juiste weg te gaan, terwijl die eindigt bij de dood.”

Voor de eerste keer legaal geteelde wiet verkocht in Nederland.

In Nederland wordt vanaf 15 december 2023 de eerste legaal geteelde wiet verkocht. Dat gebeurt in het kader van een experiment om de teelt en inkoop van cannabis te legaliseren. De verkoop van softdrugs zoals wiet wordt in Nederland al tientallen jaren toegelaten, maar het telen en inkopen door handelaars van coffeeshops is nog altijd verboden. 

Legale wiet in Nederland, dat bestaat toch al lang? Ja en nee. Al sinds de jaren zeventig mogen coffeeshops wiet en hasj verkopen, zonder dat ze daarvoor strafrechtelijk vervolgd worden. Officieel is het niet legaal, maar het wordt dus wel stilzwijgend toegestaan. Dat heet een “gedoogbeleid”. Er zijn wel een aantal regels. Zo mogen handelaars maximaal 5 gram softdrugs per dag per persoon verkopen. Er mag ook niet verkocht worden aan minderjarigen, en enkel aan mensen die in Nederland wonen. Het gedoogbeleid is er gekomen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, om de markt voor softdrugs en harddrugs van elkaar te scheiden. Tegelijkertijd is het telen van cannabisplanten wél nog altijd verboden en wordt ook actief vervolgd. Ook de inkoop van wiet door coffeeshophouders is illegaal. Maar daarvoor knijpt het gerecht dan weer een oogje dicht. (Bron: vrt.be/vrtnews 15 dec. 2023)

Terug naar Indonesië

Iemand die weinig zaait, zal ook weinig oogsten. Iemand die veel zaait, zal ook veel oogsten.

Na vijftien jaar mocht ik in september weer een trainersvoetbal cursus geven in Nederland bij sv Urk: VC-1 (Voetbalcoach voor pupillen of juniorentrainers). Eind augustus kreeg ik een scholing voor projectmedewerkers op de campus van de KNVB-academie in Zeist. Ik keek daar mijn ogen uit, wat een professionaliteit en kennis! Ik ben zo dankbaar dat ik Nederlander ben en mee mag werken om het jeugdvoetbal verder te ontwikkelen door de opleidingen die ik hier heb gevolgd. Het is een geweldig exportproduct en als klein landje mogen we daar trots op zijn. Indonesië heeft nauwelijks voetbalvelden, laat staan een kantine of kleedkamers. Als enige leiden wij trainers op, de basis van goede prestaties. Daartegenover staat de geweldig goede voetbalopleiding in ons land, niet alleen voor spelers, maar ook voor trainers, scheidsrechters, bestuursleden en ander kader. Dus we moeten eens ophouden met alle gezeur!

Er is niets nieuws onder de zon: er zijn waarden en normen, zwart en wit, goed en kwaad, donker en licht, vuur en water. Als clubscheidsrechter in het “zwart en wit”, zijn de regels duidelijk. Maar zelfs met een VAR is het lijntje tussen die regels flinterdun. Ik vind het erg mooi dat een fluitsignaal 22 jonge mensen in het gareel houdt, waar vind je dit nog? Het is wel noodzakelijk dat iedereen de regels kent en dat schept steeds problemen. Want “hands” blijkt niet altijd “hands” te zijn en regels als afstand houden zijn bij de jeugd verschillend. De meeste problemen liggen echter niet bij de spelers, maar bij volwassenen: trainers, leiders, ouders en …..opa’s.

Kerst mis 2023?

Dit jaar vieren we voor het eerst in vijftien jaar met onze kinderen weer een Nederlandse kerst. Het is slechts één offer dat we hebben gebracht in de afgelopen jaren. In Indonesië -90% moslims- wordt het kerstfeest niet zo uitbundig gevierd als hier. In mijn vorige blogs heb ik verteld over ons eerste half jaar in Nederland. Na de verkiezingen zijn we nog meer “verWilderd” en geloof ik niet dat politiek ons vrede gaat brengen. Voor mij is er maar één Man en zonder Hem is je kerst mis, fijne en gezegende feestdagen toegewenst!

“Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven en de heerschappij rust op zijn schouders……, Vredevorst.”   

Leer jonge kinderen al om goed te leven. Dan zullen ze later ook een goed leven leiden.

Je kunt me zaterdagmorgen vaak vinden op de velden van vv Heerenveen, waar ik trainers en leiders begeleid. Ik vind het mooi werk. Om de vereniging beter te leren kennen fluit ik ook wedstrijden en ben dan ook nog eens sportief bezig. Ik hoor en ik zie veel. Een o13 team uit Flevoland was zowel individueel en als team beter dan de plaatselijke club. Hun, al aardig op leeftijd zijnde, trainer en leider leidden de nederlaag van hun eigen team in. Net als hun rolmodellen reageerden ook de spelers naar de omstanders en naar de scheids. Het gedrag van de volwassen leiders sloeg over naar de spelers, die vergaten dat ze beter waren en verloren hierdoor de wedstrijd.

Geld en macht

Op de PABO kreeg ik les over de VN, ooit na WO-2 ingesteld als orgaan om nooit meer oorlog in de wereld te hebben. Hoe anders is de realiteit! Wat is er van alle goede voornemens over gebleven? Ieder land wil macht en alles draait om geld, neen er is niets nieuws onder de zon. We willen anders, maar kunnen het niet. Iedereen wil vrede, maar de mens krijgt het niet voor elkaar. Daarom moet er een sterke leider opstaan die de wereld kan leiden en een einde gaat maken aan alle ellende in deze wereld, een vredevorst. En zal ik je eens wat vertellen, die wereldleider zal er gaan komen. Hoe ik dit weet? Dit is allang voorspeld en het heeft te maken met het M-Oosten: Jeruzalem, Bethlehem, waar eens een Vredevorst is geboren. Ik zie de tactische vorderingen dagelijks in de wereld gebeuren, maar veel mensen zijn ziende blind en horende doof.

Wanneer ik in de auto zit dan luister ik vaak naar radio 1, het geeft meestal weer waar Nederland mee bezig is, maar vaak gaat ie ook op een andere zender, omdat er heel wat onderwerpen tussen zitten die altijd een breed platform krijgen en waar ik al genoeg onzin over heb gehoord. Deze keer een interessant onderwerp over onbetaalde kinderspelletjes op de telefoon of laptop. Men weet vaak niet wat er achter het maken van zo’n spelletje zit, maar wanneer het gratis is dan wordt hier misbruik van gemaakt. Ongevraagde informatie wordt aan kinderen verstrekt en gegevens worden gebruikt. Zelfs de makers weten niet waar ze mee bezig zijn en waar de algoritmes toe leiden, dus ook zij worden weer gebruikt. Hoe slecht is dit? “Kan er niet iets aan worden gedaan was de vraag? “Weinig, maar niet genoeg” was hierop het antwoord! (Bron: radio-1)

Seks.

Het onderstaande stukje vond ik interessant en las het op internet.

Een kwart van de mannen in ons land verklaart ooit betaald te hebben voor seks. Een derde van alle downloads op internet hebben iets met seks of porno te maken. De totale omzet van de porno-industrie in de VS is 13,3 miljard dollar. Wereldwijd verdient de online porno-industrie alleen al drieduizend dollar per seconde. (Bron: internet)

Oktober 2023

De staat van Nederland.

Wijs me de weg.

Leer jonge kinderen al om goed te leven. Dan zullen ze later ook een goed leven leiden

Van mijn geloof gevallen.

Het klopt, ik ben van mijn geloof gevallen. Ik vind mezelf positief van aard, open en vriendelijk naar iedereen. Na vier maanden terug te zijn ben ik hierin veranderd. Vroeger keek ik voorbijgangers op de fiets aan en zei vriendelijk “Hoi”, nu kijk ik weg. De reden is dat bijna niemand meer iets terugzegt. Hoe anders was het in het begin van Covid. Toen groette iedereen elkaar, totdat dat eindelijk ten einde liep, het werd toen langzamerhand de staat waarin we nu zitten.

Met pijn in het hart moest ik wel blijven voetballen.

Ik ben een product van een echtscheiding samen met mijn jongere broer en zus. Mijn moeder liep weg van mijn vader. Ze waren beide eerder getrouwd geweest in Nederlands-Indië. Ik ben in 1956 geboren in Almelo, een Tukker dus. Mijn eerste club was GFC in Goor (Ov.) We kregen een huis toegewezen in Heerenveen en ik werd lid van de voetbalclub. In mijn jeugd werd kunstijsbaan Thialf gebouwd. Daar schaatste ik en speelde ijshockey.  Hier heb ik Barbara leren kennen. Op mijn dertiende stond ik op een tweesprong, er werd voor mij beslist van hogerhand zo geloof ik dat. Mijn ijshockey schaatsen had ik na de winter op Thialf laten liggen in de kleedkamer en natuurlijk waren ze bij de start van het nieuwe seizoen verdwenen. Mijn moeder kon niet opnieuw €100 betalen. Met pijn in het hart moest ik wel blijven voetballen. Mijn hart klopt trouwens nog steeds hard voor een goede ijshockeywedstrijd. Ik heb er tot vandaag een herinnering aan over gehouden: door een stick zijn mijn snijtanden gebroken. Het heeft zo moeten zijn. Maar hoe dankbaar ben ik nu met die honderden kennissen en vrienden die ik door het voetballen heb mogen krijgen! We hopen een huurhuis te gaan betrekken in sportstad Heerenveen. Het voelt als “thuiskomen.”

Een volk dat geen goede leiders heeft, wordt verslagen, maar een volk met veel raadgevers wordt gered.”

Het valt me op dat er geen leiders meer zijn en waar zien we nog rolmodellen in ons land? Ik begrijp dat er ook weinig goede raadgevers te vinden zijn. Wanneer ik met anderen hier over praat kunnen zij mij niemand noemen. Wel constateert men veel, vooral op de media platformen, maar men heeft geen idee van het wereldplaatje, waar we slechts een piepklein stukje van zijn. Onze dijken zijn te hoog geworden om ons te beschermen, zodat we niet ver meer kunnen zien! “Ieder voordeel heb z’n nadeel.”

Op 22 november zijn de verkiezingen. We zien dat partijen hun messen slijpen, er staan nieuwe “lijders” op, alle voorgaande namen zijn met een stille, maar vast volle, financiële trom van het podium vertrokken en beginnen aan een nieuwe dik betaalde baan. Het gordijn zal even sluiten, maar de nieuwe acteurs staan alweer klaar met nieuwe beloftes en nieuwe partijen. Er is hoop! Voor alles is een tijd…….

“De mens is door God rechtschapen gemaakt, maar altijd weer kiest hij de verkeerde wegen.”

Door de afgelopen maanden kom ik tot een conclusie: we zijn in Nederland de weg kwijt! Ik zie dat mensen veel wegen gaan en dat iedereen zijn eigen waarheid aan het zoeken is. Er zijn vele wegen, maar wat is nu de weg? Ik zie en lees veel over:  eco, ego, voor jezelf opkomen, baas in eigen buik, festivals “uit je dak gaan”: Mystery Madness, Loveland, Best Kept Secret, Mystic Garden. In mijn roaring twenties heette het flower power: “Make love no war”, Woodstock, Ban de Bom, wat is hiervan overgebleven, is de wereld al verbeterd? In 2023 zijn we in een tijd beland van “save the earth”, eco living, millennium doelen. Er moet een wereldheerser opstaan, die ervoor gaat zorgen dat iedereen het goed zal hebben en alle problemen gaat tackelen, of blijft de wereld buitenspel staan? Er is niets nieuws onder de zon. Ieder mens treft hetzelfde lot. Soms lijkt een weg iemand goed, maar het einde ervan leidt naar de dood. Wat is de zin van het leven, er is een antwoord: “Zoek en je zult vinden!” Ik ben dankbaar dat ik die weg veertig jaar geleden heb gevonden.

September 2023

Domheid en wijsheid.

“Dwaze woorden kunnen mensen veel pijn doen, maar wijze woorden kunnen mensen beter maken.”

Het begrip ‘wijsheid’ wordt vaak in verband gebracht met levenswijsheid: kennis die we verwerven op basis van levenservaring. Het Hebreeuwse woord voor wijsheid, ‘chockma’, betekent echter veel meer. Het gaat immers niet alleen om kennis, maar om het goede leven in al zijn aspecten. Een wijs persoon is iemand die goede intenties heeft voor zichzelf en anderen, kan goed luisteren, evalueren en advies kan geven, reageert niet impulsief, maar met een goede balans tussen verstand en gevoel.

Domheid en wijsheid.

Half augustus was het eindelijk weer eens fietsweer. Op mijn tweede fietstocht reden twee tienermeisjes mij tegemoet, toen de voorste mij passeerde riep ze: “Neger!” In mijn leven ben ik nog nooit om mijn huidskleur uitgescholden. Hoe komt zo’n meisje ertoe om dit te zeggen, zou ze het ook hebben gezegd wanneer ze alleen zou zijn? Ik denk dat dit een voorbeeld is van “domheid”.

Wijsheid is op straat te vinden heb ik geleerd. We rijden hier rechts, in Indonesië rijden ze aan de linkerkant. Regels moeten er zijn, maar wanneer iedereen zijn eigen gang gaat gebeuren er ongelukken. Over mensen waarvan je verwacht dat ze het goede voorbeeld geven hoor ik geen goede berichten. Sporadisch zie ik nog rolmodellen in ons mooie land. In mijn jeugd waren goede voorbeelden er wel in: politiek, televisie, een agent, de meester enz. Op radio 1 hoorde ik een interview van iemand uit de medische hoek, ik meen een arts. “Hij haalt de graai cultuur aan in de medische wereld. Hij stelt dat verdienen IN de zorg geen enkel probleem is, maar verdienen AAN de zorg wel! En dit laatste gebeurt. Dertig procent van operaties zijn niet nodig. Artsen en specialisten graaien wat er maar te graaien valt, met als resultaat dat de zorg onbetaalbaar is geworden. De oplossing is simpel: maak artsen en specialisten ambtenaren, net zoals in Denemarken is gebeurd.” De politiek is weer aan zet, eerst maar eens alles Omzigtelijk maken?

Ik ben een Tukker, geboren in Almelo en daar door een scheiding jong vertrokken. Zestig jaar later daar terugkomen was bijzonder. Vroeger fietste mijn moeder op zondag met ons naar de Ootmarsumsestraat en daar ben ik naar toe gefietst. Vier dagen fietsen en 350km lang mijn gedachten laten gaan. Voor het eerst met “Vrienden op de fiets”, €25 een bed, douche en een ontbijt, waar vind je dat nog in Nederland, bij fietsvrienden dus!

In de dorpen is hetzelfde als in de steden te zien, de shoarmaboerin, de Blokker, de Hema, een supermarkt. Wat een verademing was dan Ootmarsum. Met mijn Hema cadeaubon, ik ben toch Nederlander, geen lunch daar, omdat daar geen Hema is. Wel leuke cafeetjes met dat heerlijke herkenbare Twentse dialect. En een stad wat bijna één museum is, echt verrassend mooi. Op mijn terugweg “toevallig” geboekt bij nieuwe vriend Herman in Nieuw-Amsterdam. Maar ook daar is “Oud” Amsterdam neergestreken, heb je weleens van camping “Buitenland” gehoord? Uniek en eigenzinnig zegt de site. Mijn vriend vertelde dat Floortje Dessing – ken je die? – met vrienden daar de eigenaar van is. Het deed me denken aan een hedendaagse vorm van “flower power” jonge mensen met kleine kinderen, -de oudere kids bleven vast liever thuis- Met moderne “alternatief” geleurde haren en een hippie mode. Met activiteiten als: zweethut ceremonies, yogales, massages, meditaties. Zijn dit de ouders waar op het schoolplein zoveel Babboe bakfietsen van zijn enne zijn die nu wel of niet elektrisch? Er was inderdaad goed eten en ja hoor de pizza smaakte heerlijk, de 45 minuten wachttijd bleken 15 minuten, want mijn “puck” piepte onverwacht snel. Een Indonesische maaltijd was er te koop, gemaakt door een echte Indonesische. Met de ½ liter witbier helaas geen “geitenwollen” prijzen. Is €6 voor een grote tap pils buitenlands?

Vandaag kwam ik op de fiets een klein meisjes tegen met haar hondje, ze zwaaide lachend naar de “neger”.

Camping Buitenland

Augustus 2023

Mensen die zomaar iets zeggen, doen snel domme dingen, maar mensen die eerst rustig nadenken, zijn verstandig.”

Veel mensen vragen me hoe het gaat en of ik me al heb aan kunnen passen. Na 15 jaar in een moslimland met 280 miljoen mensen kijk ik anders tegen Nederland aan. (Alleen onze provincie één van de 33, heeft al 2x zoveel inwoners als Nederland!).

Het was heerlijk om 350km te fietsen door Nederland en je gedachten te laten gaan over de toekomst. Wat kan ik nog doen de jaren die ik nog krijg? Ik sliep bij vrienden en we praatten over politiek, zorg, geloof, de jeugd, er is veel veranderd in 15 jaar. Veel minderheidsgroepen zoals LHBTI, het slavernijverleden krijgen een breed platform en het lijkt dan alsof iedereen net zo denkt. Ieder krantje heeft wel een columnist ieder programma wel een analist, die dagelijks de krant moet vullen en het praatprogramma. Waarom? Laat de columnist en analist toch lekker hun gang gaan!

Als Nederlander met Indonesische ouders vraag ik me wel af waarom de Indonesische mensen, toch twee miljoen inwoners, zich niet uiten over 350 jaar slavernij.

Laat Lang Lang zijn.

Wat wordt ermee bedoeld toen ik bovenstaande kop in VI las? Zeg er maar niets van, laat hem zijn gang toch lekker gaan? Noa Lang (24) is een Nederlandse voetballer, hij praat iets van Nederlands, gaat zijn eigen weg, provoceert publiek en scoorde ook nog de enige treffer bij de Johan Cruyff schaal. Bijna de hele wedstrijd werd hij door het Feyenoord publiek (Geen woorden, maar daden) uitgescholden voor “kankerjood”. Zullen diezelfde supporters ook weer knuffels gooien voor Kika in de loop van het seizoen, of met iets anders? Ach laat ze hun gang toch gaan. Geweldige voorbeelden voor onze jeugd toch?

Mijn hoogtepunten: het contact met onze kinderen en eens goed kijken hoe onze kleinkinderen eruitzien, opa voor ze zijn, hun verjaardagen vieren op de dag dat ze ook echt geboren zijn, zien hoe ze hun zwemdiploma halen. Het is allemaal zo anders voor ons geworden. Hoe goed alles hier is georganiseerd. Een supermarkt waar alles ook echt te koop is. Benzinepompen, die 3x zo duur zijn, maar nooit “uitverkocht”. Het verkeer, de fietspaden met de nummers zijn super, maar samen met mijn GPS moest ik toch een aantal keren goed kijken, want wat zijn nu LF-fietspaden? Maar slaan niet veel zaken in Nederland te ver door zoals bijvoorbeeld in regelgeving en (sociale) media?

Een paar zaken waar ik tegen aan ben gefietst. Hoe ga ik nu verder, en wat kan mijn aandeel nog zijn in Nederland? Gelukkig wordt het weer beter en kan ik hopelijk nog een tour maken. Laat mij maar fietsen!

Juli 2023

Zeventig jaar duren onze jaren of tachtig als we sterk zijn. Wij beëindigen onze jaren als een zucht.

Hebben ze in Afrika de uitdrukking: “Jullie hebben de klok, wij hebben de tijd!” Zo is rubberen tijd een uitspraak in Indonesië. “Ik kom morgen”, kan betekenen, de volgende dag, maar ook volgende week. Men maakt zich daar niet zo druk om. Niemand kijkt vreemd wanneer je op een afspraak te laat komt dat mag enkele minuten, maar kan ook uren zijn. In het meer gejaagde westen willen we precies weten wanneer je komt en liefst ook wanneer je weer gaat, een minuut te laat is not done en geeft bij iedereen stress.

Na afloop van de “Vrienden van Awas Kaki avond” kregen we veel complimenten. Foppe’s verhaal sloot prima aan bij de Indonesische voetbalcultuur en alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Foppe is dit jaar tachtig jaar geworden. Toen hij als trainer stopte zei zijn vrouw dat het nu haar tijd is! Zo staat hij iedere morgen een uur eerder op dan Geke, leest de krant en maakt het ontbijt klaar. Ik neem nu dingen over die ik van Foppe leer. “Doe wat je leuk vindt na je pensioen”, is een raad die ik mij zeer zeker ter harte neem.  

De eerste twee weken terug in juni waren heftig. Binnen een week hoorde ik dat mijn leraar lichamelijke oefening aan de Pedagogische Academie op 75-jarige leeftijd was overleden. Het vorig jaar had ik nog een fijn gesprek met Jaap Ydema. Ook een oud-directeur van één van de basisscholen waar ik stage heb gelopen was net overleden. Dank je wel Ger de Beer dat ik je heb mogen kennen, Ger is 80 jaar geworden. In dezelfde week overleden een moeder, broertje en een oom van één van onze spelers door een tragisch auto-ongeluk in Indonesië. Moslims worden binnen 24 uur begraven. De speler van tien jaar lag toen nog in het ziekenhuis en had een lichte verwonding boven een wenkbrauw.

Door meerdere docenten en trainers ben ik gevormd tot de persoon en trainer die ik nu ben. In september start ik als 66-jarige als projectmedewerker voetbalontwikkeling bij de KNVB-academy. Na twee avonden te worden bijgeschoold mag ik dan ook weer cursussen geven. In het nieuwe seizoen ga ik ook jeugdtrainers begeleiden bij mijn oude vereniging vv Heerenveen. De cirkel is dan rond, want voor alles is een tijd!

“De mens zijn dagen zijn als het gras, hij is als een bloem die bloeit op het veld en verdwijnt zodra de wind hem verzengt de plek waar hij stond, kent hem niet meer.”

Juni 2023

“Voor alles wat er gebeurt is er een uur, een tijd voor alles wat er is onder de hemel.”

We zijn veilig aangekomen in Nederland. Onze huisraad schommelt nog steeds ergens op zee. De laatste dagen waren vooral gevuld met veel etentjes om afscheid te nemen. Hierdoor kregen we pas door wat een impact deze vijftien jaar hebben gehad bij duizenden.

Mijn rol verandert meer naar die van een katalysator. Allereerst het blijven mentoren van onze twee leidinggevenden, maar ook als motivator van de stichting. Relaties leggen naar anderen en mensen te bewegen om bijvoorbeeld te sponsoren. Hiervoor is de “Vrienden van Awas Kaki avond” opgezet. Vrienden worden hierin over het laatste nieuws ge-update. Dit jaar op donderdag 8 juni. We willen ons gaan vestigen in Heerenveen en zoeken daar een huis. Barbara wil enkele dagen gaan werken en ik ga iets doen om het jeugdvoetballen verder te ontwikkelen. De contacten die we na al die jaren niet hebben kunnen onderhouden gaan we weer proberen op te bouwen. Dit zal een proces zijn, waarbij we ons ervan bewust zijn dat niet alleen wij, maar ook anderen zijn veranderd.  

“Coach Ronald heeft me geleerd om niet alles op het voetbal te gooien, maar ook goed te studeren. Die discipline opbrengen doe ik nu ook in het leven. Door mijn studie kan ik geen trainer worden, omdat je dan dagelijks op het veld moet staan. Daarom ben ik scheidsrechter geworden, wat goed betaald en minder tijd vergt. Het is mijn droom om doctoranders aan een universiteit te worden en dat zal ik ook worden. Dank u wel coach Ronald voor alles wat u me heeft geleerd.”-Fahri-

Geweldig om dit mee te krijgen van een oud-speler!

Afscheid